1 lutego- to Międzynarodowy dzień bez oleju palmowego.
Nadaje dobrą konsystencję, jest tani, dlatego producenci chętnie go wykorzystują. Badania natomiast pokazują, że nie jest korzystny dla zdrowia i może mieć działania rakotwórcze- mówi dietetyk, Agnieszka Cuch.
-Negatywnie wpływa na układ krążenia, wszystkie osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu, ryzyko zawału, udaru, czy mają wysokie ciśnienie powinny go unikać. Olej palmowy przez to, że jest podgrzewany w bardzo wysokich temperaturach wydziela się wtedy wiele szkodliwych substancji, które mogą mieć działanie rakotwórcze.
Coraz więcej ludzi dba o zdrowie i świadomie wybiera produkty:
-Jeszcze kilka lat temu był problem z dostępem do produktów spożywczych i kupowaliśmy to co było dostępne. Teraz konsumenci są coraz bardziej świadomi, coraz bardziej dbamy o własne zdrowie i czytamy etykiety, a zasada czytania polega na tym, że to co jest na pierwszym miejscu, tego jest najwięcej w produkcie. Jeżeli widzimy, że olej palmowy jest wysoko w składzie, to lepiej takiego produktu unikać. Producenci zaczynają podążać tymi trendami, jest coraz więcej produktów eko, bez cukru, bez glutenu, vege itd.
Największą ilość oleju palmowego zawierają produkty najbardziej przetworzone m.in. sosy, gotowe dania, słone przekąski i słodycze.
Pamiętajmy, że podstawą zbilansowanej diety jest piramida zdrowego żywienia.