W piątek rozpoczną się XXX Krajowe Dni Ziemniaka – Potato Poland 2023 Łomża. Wydarzenie odbędzie się w Marianowie koło Łomży i potrwa do niedzieli.
W programie przewidziane jest między innymi wystąpienie prezydenta Andrzeja Dudy (ewentualne odczytanie listu) oraz ministra rolnictwa i rozwoju wsi, Roberta Telusa.
Przedstawiamy program ogólny XXX Krajowych Dni Ziemniaka – Potato Poland 2023 Łomża:
15-17.08.2023 – wtorek – czwartek
Pole targowe
9:00 – 20:00 Montaż infrastruktury targowej i dostawy sprzętu firm maszynowych (hale namiotowe, ogrodzenia, oznakowanie etc.) Montaż oznakowania i materiałów reklamowych.
18.08.2021 – piątek
Pole targowe
10:00 – 15:00 Godziny otwarcia targów dla zwiedzających. Dzień biznesowy dla klientów kluczowych branży i towarowych producentów rolnych – spotkania B2B, networking na terenie wystawowym.
18:00 – 20:00 Konferencja „Przetwórstwo przyszłością ziemniaka” Siedziba Filharmonii Łomżyńskiej – konferencja płatna. Prowadzący: Mariusz Rytel
Konferencja ma mieć szczególny nacisk na promocję regionu, możliwości inwestycyjnych i biznesowych oraz pokazanie szczególnych i kluczowych obecnie tematów dla rozwoju branży przetwórstwa ziemniaka w Polsce. Następnie prezentacja sytuacji na rynkach europejskich i światowych w tym w aspekcie sprzedaży polskich produktów przetwórstwa ziemniaczanego w tym produktów skrobiowych, spirytusowych, frytek, chipsów i półproduktów ziemniaka – obierane, puree itp.. Partnerami konferencyjnymi będą władze samorządowe (Wójt, Starosta, Prezydent, Marszałek, Wojewoda) oraz polskie i zagraniczne przedsiębiorstwa przetwórcze oraz polskie hodowle ziemniaka sadzeniaka.
18.00-18.10 – powitanie gości – przedstawiciel MRiRW
18-10- 18.45 – prezentacje gminy, powiatu i województwa przez przedstawicieli władz samorządowych
18.45 – 19.00 – Przerwa kawowa
19.00 – 19.30 – panel dyskusyjny – Przemysł skrobiowy – obecna sytuacja, analiza branży i jej potrzeb w aktualnej sytuacji geopolitycznej wpływającej na jej rozwój
19.30 -20.00 – panel dyskusyjny – przemysł spirytusowy i winiarski perspektywicznym odbiorcą dla ziemniaka i innych owoców w dobie zmian na rynkach europejskich i światowych.
20.00-20.30 – panel dyskusyjny – przetwórstwo frytki, chipsów i półproduktów ziemniaka szansą na zwiększenie polskiego eksportu ziemniaków przetworzonych w aspekcie ograniczeń fitosanitarnych.
20:30-21.00 – program artystyczny zespołu smyczkowego filharmonii łomżyńskiej
21.30- 23.00 – kolacja w formie bufetu szwedzkiego
23.00 – ZAKOŃCZENIE KONFERENCJI
19.08.2021 – sobota – główny dzień targowy
Pole targowe
9:00 -15:00 Godziny otwarcia targów dla zwiedzających
11:00 – 12:00 – Zwiedzanie targów przez ministra Roberta Telusa i Gości VIP
12:00 – 13:00 “Konkurs na najsmaczniejszą odmianę ziemniaka” – Namiot IHAR PIB Bonin
Otwarte przez cały dzień dla zwiedzających:
-strefa edukacyjna IHAR PIB BONIN
– wystawa maszyn rolniczych
– strefa edukacyjna ODR
– strefa edukacyjno – promocyjna Wojska Polskiego
– strefa edukacyjno –promocyjna Straży Pożarnej
– strefa edukacyjno – promocyjna Polskiej Federacji Ziemniaka
Hala Konferencyjno Galowa – wstęp wolny
10:00 – Oficjalne otwarcie Targów i Konferencji, powitanie gości VIP przez posła ziemi łomżyńskiej Lecha Antoniego Kołakowskiego – w-ce ministra rolnictwa i rozwoju wsi.
10:15 – Wystąpienie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Roberta Telusa.
10:30 – Oficjalne otwarcie Targów połączone z przecięciem wstęgi przez organizatorów i wybranych gości VIP oraz ogłoszenie oficjalnego otwarcia targów (czas dla fotoreporterów).
10.30 -11.00 Rozpoczęcie Festiwalu Kulinarnego Przetworów Polskich – przedstawienie uczestników festiwalu i krótkie wprowadzenie wraz z opisem wydarzenia. Przejście gości VIP po stoiskach uczestników festiwalu.
Prowadzący: Marcin Bańcerowski
11:15 –11.45 Piwa i cydry domowe. Panel/ dyskusja – jak prawidłowo zrobić domowe piwo/cydr oraz pokaz kulinarny – potrawy do polskich piw i cydrów z wykorzystaniem ziemniaka.
11:45 –12.15 Wina domowe. Panel/ dyskusja – jak prawidłowo zrobić domowe wino oraz pokaz kulinarny – potrawy do polskich win z wykorzystaniem ziemniaka.
12:15 –12.45 Nalewki Tradycyjne. Panel/ dyskusja – jak prawidłowo zrobić domową nalewkę w tym pokaz kulinarny – potrawy do polskich nalewek z wykorzystaniem ziemniaka.
12.45-13.15 – destylaty manufakturowe. Panel/ dyskusja – szansa polskich destylatów w kontekście popularności polskiej wódki na Świecie oraz potrawy do polskich destylatów z wykorzystaniem ziemniaka
13.15-13:45 – Prezentacja – Jak skutecznie zbudować markę przetwórstwa polskich owoców na przykładzie marki win owocowych.
13:45 – 14.15 – Potrawy z ziemniaka w kuchni polskiej – panel/dyskusja przedstawicieli kucharzy i kół gospodyń wiejskich.
14.15 – 15.00 Rozmowy z wystawcami i indywidualna prezentacja produktów przetwórstwa ziemniaczanego wśród uczestników festiwalu. Degustacja produktów przez komisję złożoną z komitetu organizacyjnego targów Potato Poland 2023 w celu wyboru i nagrodzenia nagrodami specjalnymi Ministra Rolnictwa podczas wieczornej gali i zakończenie pierwszego dnia festiwalu.
Gala – Scena na Hali Konferencyjno–Galowej – wydarzenie płatne
Prowadzący: Mariusz Rytel
18.30- rozpoczęcie rejestracji gości
19:00 Rozpoczęcie Uroczystej Gali XXX Krajowych Dni Ziemniaka – POTATO POLAND 2023
19.00-19-10 Powitanie gości VIP
19.10-19.15 Wystąpienie Prezydenta RP Andrzeja Dudy (ewentualne odczytanie listu) skierowanego do uczestników i organizatorów wydarzenia.
19.15-19.30 Wystąpienia wcześniej uzgodnionych osób z ramienia władz oraz organizatorów.
19.30-20.00 wręczenie medali targowych MRiRW za najbardziej innowacyjny produkt oraz nagrody okolicznościowe MRiRW – zasłużony dla rolnictwa i zasłużony dla branży ziemniaka, w tym nagrody specjalne za najlepsze przetwory i potrawy Festiwalu Kulinarnego oraz wręczenie nagród za najsmaczniejszą odmianę ziemniaka konkursu kulinarnego IHAR-PIB BONIN
20:00 – 21:00 Koncert Filharmonii Podlaski
21.00 – 2.00 kolacja i zabawa taneczna
20.08.2021 – niedziela – dzień rodzinny
Pole targowe
9:00 – 16.00 Godziny otwarcia targów dla zwiedzających
– wystawa maszyn rolniczych
– strefa edukacyjna ODR
-strefa edukacyjna IHAR-PIB BONIN
– strefa edukacyjno – promocyjna Wojska Polskiego
– strefa edukacyjno –promocyjna Straży Pożarnej
– strefa edukacyjno – promocyjna Polskiej Federacji Ziemniaka
16:00 zakończenie targów i demontaż stoisk
Hala Konferencyjno Galowa – wstęp wolny
9.00-15.00 Festiwal Kulinarny i występy zespołów ludowych na scenie głównej.
10:00 – 13:00 – rozpoczęcie Przeglądu Przetworów Owocowych w kategoriach:
– wina
– piwa i cydry
– nalewki
– destylaty
Komisja konkursowa będzie składała się z somelierów, szefów kuchni i właścicieli punktów gastronomicznych. W ramach przeglądu komisja konkursowa będzie spotykała się z producentem na scenie, gdzie degustując będzie opiniowała produkt. Producent będzie opowiadał o produkcie.
13.00 – Prezentacja – jak budować relację z klientem i jak zbudować system sprzedaży
lokalnych produktów.
13:30 – ogłoszenie wyników Przeglądu Przetworów Owocowych i wręczenie nagród i
wyróżnień.
15:00 – 16:00 – Rozmowy z wystawcami i indywidualna prezentacja produktów
16:00 – zakończenie Festiwalu
Opis:
Celem projektu jest pokazanie lokalnego przetwórstwa, które zainspiruje zwiedzających
dobudowania własnego przetwórstwa warzywnego i owocowego. W pierwszym dniu
zaprezentujemy zasady właściwej produkcji przetwórczej i połączymy przetworzone owoce
na alkohol z polskimi ziemniakami i innymi warzywami. Promocja polskich potraw opartych
na polskich produktach ma na celu pobudzić rynek producentów rolnych do uruchamiania
manufakturowego przetwórstwa. Festiwal ma też na celu wypromowania polskich
produktów wśród zwiedzających. W pierwszym dniu odbędzie się też wykład jak skutecznie
budować markę produktu. W drugim dniu odbędzie się Przegląd Przetworów Owocowych
dań kuchni polskiej na bazie ziemniaka, który ma na celu wypromować polskie produkty.
Wykwalifikowana komisja oceni produkty pod kątem użyteczności ich w segmencie HoReCa,
który jest ważnym partnerem biznesowym producentów rolnych. Opinia komisji może
przyczynić się do spozycjonowania polskich produktów i promocji ich w hotelach,
restauracjach i cateringu. Wręczone wyróżnienia w znaczny sposób podniosą rangę rynkową
produktów i otworzą nowe rynki.
Serdecznie zapraszamy!