W Polsce marnuje się około 5 milionów ton żywności rocznie. 60 % procent odpadów pochodzi z gospodarstw domowych. Produkcja i przetwórstwo odpowiedzialne jest za 30 % a handel za 7 %.
Norbert Konarzewski z Polskiej Federacji Banków Żywności mówił na naszej antenie, że do kosza trafiają nie tylko warzywa, owoce czy pieczywo. – Zdarzają się produkty, których termin przydatności minął i my tą żywność wyrzucamy do kosza. Nie zastanawiając się i nie sprawdzając czy można z niej skorzystać.
Komisja Europejska planuje wprowadzić zmiany na etykietach produktów spożywczych. – Będzie to dotyczyć hasła “często dobre dłużej”. Ma to za zadanie przeciwdziałać marnowaniu żywności. Sugestywnie oddziaływać na nas, abyśmy przed wyrzuceniem produktu – po dacie przydatności – sprawdzili czy on faktycznie jest niedobry do spożycia.
Całej rozmowy z Norbertem Konarzewskim wysłuchacie tutaj: