Łomża 103,6 fm | Ostrołęka 93,9 fm | Grajewo 93,8 fm

Region: Dietetyk radzi, jak nie zmarnować nadmiaru jedzenia

Ramówka
Facebook
Twitter
Instagram

Szacuje się, że w koszu na śmieci ląduje około 4 kg jedzenia miesięcznie. Przeciętna 4-osobowa rodzina traci na tym średnio 200 zł. W okresie świąteczno-noworocznym marnujemy nawet 3 razy więcej żywności. Zamiast wyrzucać resztki, można je przetworzyć.

Nadmiar bigosu czy grillowanej ryby możemy na przykład zamrozić, mówi dietetyk Marta Rożniata:

      2021-12-27 Marta Rożniata o tym, co zrobić z jedzeniem po świętach

Mięso w sosie może być zamrożone przez 3 miesiące. Podobnie ryba, nawet ta usmażona. Mrozić można też warzywa oraz niemal wszystkie owoce. Nie należy mrozić sałatki jarzynowej, istnieje bowiem ryzyko zatrucia rozmrożonym majonezem.

mb

Hits: 10

Autor P. G.

2021-12-27

Więcej informacji z tej kategorii